Festival Den Andel is een uniek cultureel evenement dat wordt gehouden op zaterdag 2 september 2023 in het Groningse dorp Den Andel. Het doel van het festival is het realiseren van een podium voor artiesten (amateurs en aanstormend talent). Het festival is de apotheose van wekenlange voorbereidende repetities en activiteiten door musici en vrijwilligers.
Voor de leefbaarheid van kleine dorpen is het belangrijk dat mensen elkaar ontmoeten. In het dorp Den Andel worden jaarlijks talrijke creatieve initiatieven ontwikkeld die de inwoners prikkelen om mee te doen. Festival Den Andel is een eendaags festival dat vorig jaar haar 2de editie beleefde. Het was het hoogtepunt van vele muzikale en organisatorische activiteiten die hieraan wekenlang aan vooraf gingen, zoals: repetities voor amateurmusici, koorrepetities, incidentele concerten van amateurmusici in de buurt en het harde werken van vrijwilligers om alles te organiseren. Tijdens het festival kwamen die inspanningen allemaal samen en konden alle musici zich presenteren aan een groot publiek. Dit was zo’n succes, dat de roep om ook een volgend festival te organiseren gelijk aanwezig was.

En dit staat te gebeuren op zaterdag 2 september a.s. Vorig jaar werd een oproep gedaan voor het werven van musici in Noord-Groningen. De hoeveelheid en de diversiteit van het aanbod overtrof ruim het aanbod van de vorige editie. Vorig jaar werden de acts verdeeld over 7 podia.  We zijn al weer gestart met de voorbereidingen van de 3de editie. De oproepen voor acts en muzikanten voor het Andelstar Balkanbeat Orchestar zijn al weer geplaatst. Het Andelstar Balkanbeat Orchestar is een rond de 30 musici tellend orkest uit Den Andel en omgeving. Balkan beat is een mix van volksmuziek uit de Balkan en pop- , rock- en dancemuziek. Dat geeft een heel vrolijk, swingend en dansbaar resultaat. Dus ben je een muzikant die op redelijk tot goed niveau trompet, klarinet, saxofoon, viool, cello, accordeon, trombone, percussie, bas, tuba, of een ander passend instrument spelen.
Je moet ook tijd hebben om de komende maanden de partijen in te studeren en ongeveer 8x te repeteren Den Andel. Repetities zijn vanaf juni afwisselend op maandagavond of zondagmiddag. Mocht je geïnteresseerd zijn dan graag via festivaldenandel@gmail.com contact opnemen met Marjolijn Mellema.
Uiteindelijk hopen we met ons initiatief een voorbeeld te kunnen zijn voor anderen en te laten zien wat je zoal voor moois met je inwoners kunt bereiken.